grudzień 2018
P W Ś C P S N

WALNE ZEBRANIE CZŁONKÓW STOWARZYSZENIA OŚWIATOWEGO SOWA

13 grudnia 2018r. w Żłobku Miejskim Pod Grzybkiem w Obornikach Śląskich odbyło się sprawozdawczo-wyborcze Walne Zebranie Członków Stowarzyszenia Oświatowego SOWA.

W trakcie zebrania prezes Stowarzyszenia – Maria Jaskólska przedstawiła szczegółowe sprawozdanie merytoryczne i finansowe z prac Zarządu za rok 2017.

Stowarzyszenie, zrzeszające 47 członków, realizowało swoje cele statutowe przede wszystkim poprzez organizację doskonalenia zawodowego nauczycieli i kadry kierowniczej szkół powiatu trzebnickiego, koordynacje konkursów dla uczniów szkół podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych, oraz, wspólnie ze Szkolnym Związkiem Sportowym, powiatowych zawodów sportowych.

Corocznie, podczas uroczystej gali, przyznawane są specjalne wyróżnienia „Złota Sowa” dla laureatów konkursów przedmiotowych, artystycznych, zawodów sportowych, nauczycieli-opiekunów oraz szkół.

Stowarzyszenie pozyskuje środki na swoją działalność ze składek członkowskich, opłat za udział w szkoleniach, dotacji od samorządów lokalnych. Wszystkie osoby działające na rzecz Stowarzyszenia wykonują swoje zadania społecznie.

Walne Zebranie udzieliło absolutorium Zarządowi za rok 2017. Szczegółowe sprawozdania: merytoryczne, finansowe oraz bilans i rachunek wyników dostępne w zakładce: O Stowarzyszeniu/Sprawozdania

W drugiej części Przewodniczący Zebrania Ryszard Cymerman, pełniący w stowarzyszeniu funkcję wiceprezesa, poinformował zebranych o swojej rezygnacji z dalszych prac w stowarzyszeniu, jednocześnie podziękował wszystkim członkom oraz w sposób szczególny prezes Marii Jaskólskiej za 12 lat świetnej współpracy.

Dokonano wyboru nowych władz Stowarzyszenia na kadencję 2019-2021.

Do Zarządu Stowarzyszenia wybrano:

– Maria Jaskólska – prezes, Beata Iżewska – wiceprezes, Agnieszka Urbanowicz – sekretarz

– Barbara Krzyżak – skarbnik, członkowie: Mariusz Kiepul, Katarzyna Lech, Łukasz Polak,

Krzysztof Rudzki, Sławomir Szypulski, Paweł Wolski.

Komisję Rewizyjną stanowią: – Wojciech Wróbel – przewodniczący, Elżbieta Kowalczyk – sekretarz oraz członkowie: Kamila Kryś, Małgorzata Syrnyk-Żuk.

Sąd Koleżeński: Anna Leżoń – przewodnicząca, Katarzyna Królik, Marta Michalkiewicz.